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February 22, 2017 

 

Mr. Anthony Martinez 

Shook Hardy & Bacon 

2555 Grand Blvd. 

Kansas City, Missouri  

 

Dear Mr. Martinez:  

 

Thank you for your February 2, 2017, letter to the Virginia Department of Labor and Industry’s 

VOSH Program.  You were seeking interpretation of OSHA's Selection and use of work 

practices standard, 29 CFR 1910.333, as it relates to the infeasibility of de-energizing equipment 

under certain circumstances. Your paraphrased scenario, question, and our response follow.  

 

Scenario: Your client provides data center services to customers who may provide 911 services, 

airline traffic control, and critical healthcare systems.  To perform electrical work on data center 

equipment in a de-energized state would cause a significant interruption to your client’s services 

to their customers.   

 

Question: Can our client provide a notice to their customers requiring them to identify 

themselves as having critical operations where de-energizing introduces additional or increased 

hazards, thus allowing your client to perform work while the equipment is energized. 

 

Response: The proposed notice to be sent to your client’s customers requires them to identify 

themselves as having critical operations such that de-energizing introduces additional or 

increased hazards.  Further it requires these customers to complete and execute an “Energized 

Electrical Work Certification” which certifies that the customer has determined that they meet 

the requirements for an exemption for energized work.  This agreement maintains that the 

customer will indemnify and hold harmless your client against any damages or losses from your 

client performing energized work related to the customer’s services.  Contractual arrangements 

concerning limitations on liability between third parties are not subject to the Virginia 

occupational safety and health laws and regulations enforced by this Department, so we will not 

comment on that portion of your interpretation request.  Also please note that such a "hold 

harmless" clause in no way exempts your client from VOSH regulatory requirements concerning 

work performed on energized equipment.  To qualify for the exception found in Note 1 of 
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1910.333(a)(1), the employer must, on a case-by-case basis, determine if the orderly shutdown of 

the related equipment and processes would introduce additional or increased hazards. If so, then 

the employer may perform the work using the electrical safe work practices found in 1910.331-

1910.335, including, but not limited to, insulated tools, shields, barrier, and personal protective 

equipment. If the orderly shutdown of the related equipment and processes would not introduce 

additional or increased hazards, but merely alter or interrupt production, then the de-energization 

of the equipment would be considered feasible, and the exception found in Note 1 of 

1910.333(a)(1) would not apply. These requirements apply to the employer whose employees 

perform the energized work. Therefore, it would be your client’s responsibility to determine if 

de-energized work is infeasible.  If it has been determined that de-energizing a circuit is not 

feasible and the work must be done energized the employer, your client, shall enforce the 

following practices as applicable, including but not limited to: 

Work to be performed by a qualified person 

Use of an Energized Electrical Work Permit 

Completion of an Arc Flash Hazard Analysis 

Labeling of electrical equipment for arc flash hazards 

Use of PPE per arc flash labeling/information 

Training of all employees 

Providing safe electrical work practices can be accomplished by following the 1910.331-

1910.335 standards as well as NFPA 70E consensus standard. 

 

Based on the limited information you provided regarding the electrical safe work practices used 

by your client, it cannot be determined whether or not your client’s energized work processes 

protect employees who may be exposed to electrical hazards, including, but not limited to 

electric shock and arc flash.  Further, your request seeks an interpretation for “all data centers”, 

which you state are located throughout the United States. This letter of interpretation only 

applies to work covered under the jurisdiction of the Virginia Department of Labor and Industry 

and may not apply in other states.  

   

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information 

helpful. VOSH requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation 

letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they 

cannot create additional employer obligations. This letter constitutes VOSH’s interpretation of 

the requirements discussed. If you have any further questions, please feel free to contact me at 

804-786-7776. 

 

Sincerely,  

 

 

 

Jennifer L. Rose, CSP 

VOSH Safety Program Director 
 


